Літо – пора свіжих овочів, фруктів і ягід. Час, коли ми відпочиваємо, запасаємося вітамінами на весь рік, відновлюємо і зміцнюємо імунітет. Свіжі фруктові, овочеві соки – ідеальний засіб для постачання організму необхідними вітамінами та мінералами.
Соки засвоюються миттєво, допомагаючи швидко нормалізувати стан організму і справитися з хворобами, при цьому вони сприяють виведенню з організму шлаків і токсинів. На відміну від синтетичних лікарських препаратів натуральні соки, маючи лікувальну дію, не дають побічних ефектів.
Що ж потрібно, щоб приготувати свіжий сік у домашніх умовах? Звичайно, соковитискач. Про те, як вибрати цей чудовий прилад і піде мова в цій статті.
1. Який сік будемо пити?
Перш, ніж приступати до вибору соковитискача, необхідно відповісти на одне головне питання – з чого ви плануєте витискати сік? Якщо ви хочете відчути себе героєм голлівудського фільму, випиваючи склянку апельсинового соку вранці, ваш вибір - соковитискач для цитрусових. Якщо ж ви плануєте витискати сік з різноманітних фруктів і овочів, то вам не обійтися без універсального соковитискача. Вартість цих приладів вища, але і можливостей у них більше – ви зможете витискати соки не тільки з яблук і груш, а й з капусти, буряків і моркви, а потім готувати різноманітні коктейлі здоров’я з цих соків. У кожного з цих типів соковитискачів є свої особливості, які потрібно враховувати при виборі приладу. Зупинимося на них докладніше.
2. Соковитискачі для цитрусових
Соковитискачі для цитрусових призначені тільки для переробки апельсинів, лимонів, мандаринів і грейпфрутів. Ці прилади дешеві та прості: складаються з електродвигуна, конусоподібної насадки і місткості для збору соку. Потужність різних моделей соковитискачів для цитрусових коливається в межах 20 – 80 Вт, чим вона більша, тим менше часу вам знадобиться на те, щоб отримати склянку соку. При виборі соковитискача для цитрусових слід звернути увагу на обсяг ємності для соку в приладі. Справа в тому, що сік з цитрусових без консервантів зберігається лише п’ять-десять хвилин після витискання, тому соковитискачі випускаються з таким розрахунком, щоб можна було приготувати 1-2 порції соку й відразу ж його випити. Стандартний обсяг – від 0,4 до 1,2 літра. Також треба придивитися до конструкції носика в соковитискачі, він повинен бути зручним для того, щоб наливати сік у склянки. Серед додаткових пристроїв, якими оснащують соковитискачі для цитрусових, варто відзначити: - Чергування режиму обертання (реверс) – привод крутить насадку то направо, то наліво. Ця функція дозволяє витиснути максимальну кількість соку з фруктів.
- Систему контролю кількості м’якоті в соку, за допомогою якої можна регулювати густину отримуваного напою. Ви зможете змінювати величину прорізів на насадці: чим вони менші, тим менше буде м’якоті в соці.
- Спеціальні насадки для більших або, навпаки, плодів меншого діаметру, за допомогою яких можна отримувати сік з грейпфрутів, лимонів і мандаринів. Точно підібраний діаметр насадки дозволяє отримати максимум соку.
- Наявність фіксатора, який утримує плоди під час витискання соку.
- Систему прямої подачі соку, що дозволяє наливати сік прямо в склянку, без використання додаткової ємності. Це і зручно, і зайвого посуду мити не доведеться.
- Наявність шкали для визначення рівня рідини, що дуже зручно для приготування коктейлів.
3. Універсальні соковитискачі
Універсальні соковитискачі можуть витискати сік з багатьох фруктів, ягід і овочів, але не з усіх. Тому, перш ніж почати використовувати прилад, краще почитати в інструкції, які фрукти і овочі можна в ньому переробляти. На жаль, мало які соковитискача здатні витиснути сік із ягід з кісточками (наприклад, вишні або черешні). За формою сепаратора універсальні соковитискачі можна розділити на циліндричні та конічні. У кожної форми є свої плюси і мінуси. Соковитискач з циліндричним сепаратором дозволяє досягти високого відсотка виходу готового соку, однак при цьому прилад не має функції відділення м’якоті. На практиці це означає, що ви на такому соковитискачі зможете приготувати невелику кількість соку (2-3 склянки), а після цього вам доведеться частково розбирати прилад і чистити сепаратор вручну. Соковитискача з конічною формою сепаратора має спеціальний контейнер для жому, тому відділення м’якоті в таких приладах не є проблемою. Але при цьому відсоток виходу готового соку знижується до 60-70%. Так що тут вже вам вирішувати, що економити: власний час або гроші (фрукти). Потужність універсальних соковитискачів набагато більша, ніж у приладів для цитрусових, і коливається в межах від 200 Вт до 600 Вт. Зупинимося на інших конструктивних і функціональних особливостях універсальних соковитискачів: - Вбудований контейнер для збору приготованого соку, як правило, збільшує габарити приладу. Якщо у вас на кухні мало місця – вибирайте малогабаритний прилад, в якому готовий сік наливається безпосередньо в склянку.
- Регулятор швидкості дозволяє встановити оптимальну швидкість для отримання соку з різних фруктів і овочів. Адже різні овочі та фрукти краще витискаються на різних швидкостях. При використанні оптимальної швидкості збільшується продуктивність в середньому на 5%. Зазвичай, в інструкції з використання соковитискача вказується, для яких овочів і фруктів, які швидкості більше підходять. Крім того, чим вища швидкість, тим більше м’якоті потрапляє в сік, а при меншій швидкості сік виходить чистішим.
- Зручний контейнер для подачі фруктів. Широкий лоток для овочів і фруктів дозволяє не просто завантажити механізм приладу, а ще й покласти, що називається, “з гіркою”. При цьому вам не обов’язково стояти біля соковитискача під час приготування соку, ви можете займатися своїми справами.
- При покупці зверніть увагу на комплектацію приладу. Універсальні соковитискачі часто комплектуються штовхачами для фруктів, ємностями для соку, щіточками для чищення, терками, додатковими конусами-насадками для цитрусових.
- Швидкість обертання центрифуги – важливий показник, від якого залежить відсоток виходу готового соку. На жаль, не всі виробники вказують цю характеристику. Але, якщо ви все ж таки зустрінете цю характеристику в описі товару, запам’ятайте, що оптимальною швидкістю вважається 8-10 тисяч обертів на хвилину.
- Матеріал, з якого зроблена сітка центрифуги. У якісних соковитискачах зазвичай використовується нержавіюча сталь. Чим більше розташованих в ній отворів, і чим вона тонша, тим вища якість відтискання соку і тим менше в ньому м’якоті.
Вдалого вибору! | Джерело: www.003.ru | |
|