Інформація онлайн

Онлайн консультація

406255813

Прайс-лист
pdf_iconнаша продукція
Як вибрати м’ясорубку Друк

Вибір м’ясорубки визначається тими проблемами, які Вам потрібно вирішувати. Проста м’ясорубка призначена тільки для переробки сирого м’яса. Складніша м’ясорубка допоможе приготувати фарш різної консистенції з сирого чи вареного м’яса, курки або риби. М’ясорубка з набором додаткових насадок перетворюється на багатофункціональний комбінований прилад, який може замінити млинок і соковитискач для ягід і помідорів. Комбайна Вам може виявитися недостатньо через брак потужності та особливості конструкції, якщо Ви часто і у великих кількостях готуєте м’ясний фарш і Ваші вимоги до його якості високі. Якщо при виборі звичайної механічної м’ясорубки всі рекомендації можна звести до того, що потрібно простежити за якістю металу і обробки деталей, то у випадку з електром’ясорубки справа виглядає складніше, оскільки параметрів, на які слід звернути увагу при купівлі, істотно більше. Всі сучасні м’ясорубки легкі у використанні. Завдяки застосуванню високоякісних деталей, механізми характеризуються високою зносостійкістю. Але практично всі електром’ясорубки при використанні шумлять – такою є плата за комфорт, зручність і швидкість.

Потужність

Чим вища потужність м’ясорубки, тим вища її продуктивність і тим більш жорстке м’ясо вона зможе переробляти. Моделі потужністю 400-700 Вт відносно недорогі, універсальні і оптимальні для побутових умов. Вони можуть мати одну або кілька швидкостей. Дорогі м’ясорубки потужністю від 800 до 1800 Вт не тільки швидше справляються з роботою, але й зовсім не вимогливі до якості м’яса. Але чим потужніша м’ясорубка, тим менше вона економічна і тим більше шуму створює під час роботи. З потужністю пов’язаний і такий параметр, як продуктивність (це кількість кілограмів м’яса, що здатна перекрутити електром’ясорубка за одну хвилину). Продуктивність може становити від 0,5 кг / хв м’ясного фаршу до 2,5 кг / хв. Більшість м’ясорубок за 1 хвилину переробляє в фарш від 1 до 1,5 кг м’яса. Всі виробники обмежують час безперервної роботи м’ясорубки. Максимальний час безперервної роботи залежить від режиму переробки та виду продукту. Переробляти сире м’ясо у фарш можна безперервно до 10-15 хвилин.

Матеріал

Корпус може виготовлятися з пластику. Це спеціальний харчовий пластик, досить міцний для того, щоб витримувати навантаження, які діють на корпус. Внутрішні деталі – шнек, ножі, решітки – повинні бути обов’язково металевими, оскільки на них лягає все навантаження при роботі електричної м’ясорубки.

Складові

Шнек – це основна деталь спіралеподібної форми, на неї кріпляться ножі та насадки. При обертанні шнек просуває м’ясо від вхідної горловини до вихідного отвору. Іноді електричні м’ясорубки комплектуються відразу двома шнеками: металевим для м’яса і пластиковим для м’яких ягід і фруктів. Ножі, як і шнек, є дуже важливими складовими. При виборі м’ясорубки обов’язково звертайте увагу на їх якість. Ножі повинні бути виготовлені з гарної сталі, періодично їх слід перезагострювати (рекомендується це робити в майстерні, але багато користувачів обходяться своїми силами). Чим якісніша сталь, тим рідше потрібно гострити ніж. Можна знайти моделі електричних м’ясорубок, ножі яких взагалі не потребують загострювання: це або високоякісна сталь, або самозагострювальний ніж. Решітки створюють належну консистенцію переробленого продукту. Всього існує три різновиди решіток для фаршу: з дрібними отворами (3 – 3.5 мм), з отворами середньої величини (4.5 – 6 мм), з великими отворами (8 – 9 мм). Чим менший діаметр отворів, тим вищий ступінь подрібнення продукту. Решітки з дрібними отворами використовують у випадках приготування фаршу з м’якого курячого м’яса. Решітки з великими отворами використовують при подрібненні овочів і фруктів. Ніжна консистенція продукту потрібна для приготування паштету і дитячого харчування. Груба консистенція продукту використовується для приготування січених котлет. Кожна електром’ясорубка комплектується, як мінімум, двома решітками з отворами різних діаметрів. Лоток з отвором кріпиться зверху на вхідний отвір м’ясорубки (горловину), дозволяє з великою зручністю забезпечити подачу продукту, оскільки горловина досить вузька. При цьому маленькі шматочки не будуть падати повз і крім функції підтримки чистоти, лоток є також засобом підвищення безпеки при роботі електричної м’ясорубки. Матеріалом може служити пластик або метал. Штовхач забезпечує зручність і безпеку завантаження через горловину до шнека. Для більшої ефективності його форма така, що зазорів між стінками штовхача і горловини майже не залишається. Матеріал – пластик. Перед покупкою перевірте, наскільки компактна м’ясорубка, як організовано зберігання додаткового приладдя (наприклад, є моделі з ящиком для зберігання насадок), яка довжина шнура і яким чином організовано його зберігання (чи є окремий відсік).

Реверс

Перевантаження найчастіше виникає і при намотуванні жилок на вісь шнека в тому місці, де кріпиться чотирилопатевий ніж. Щоб не розбирати м’ясорубку і не витягати жилок, які намоталися, в дорогих моделях існує функція реверсу – достатньо зупинити мотор і деякий час утримувати натиснутою цю кнопку – шнек м’ясорубки почне обертатися в інший бік, і жила сама вийде назовні. Не всі м’ясорубки забезпечені цією функцією. Більш потужні моделі просто не потребують автореверсу, бо жилки для них не створюють проблеми при перемелюванні.

Безпека

Висота горловини м’ясорубки має бути більшою, ніж довжина Ваших пальців. Вузька і висока горловина виключає можливість потрапляння пальців у зону різання і гарантує від травм кисті рук за будь-яких випадкових обставин. Кнопка блокування голівки м’ясорубки – спеціальний фіксуючий гвинт, розташований на бічній панелі. Забезпечує додаткову фіксацію всіх деталей, підвищуючи безпеку користування з приладом. Є не у всіх моделях.
Деякі моделі м’ясорубок обладнані електронним блокуванням двигуна, що відключає мотор при перегріванні чи перевантаженні, або забезпечені автоматичним переривником електричного кола. У деяких моделях функцію захисту мотора від перегрівання виконує теплоелемент. Коли температура перевищує межу допустимого значення, відбувається відключення двигуна від шнека. Найбільш звичним способом захисту мотора від перевантаження є так звана блокування мотора при перевантаженні. У моделях, що використовують цей спосіб захисту, є запобіжна втулка (зазвичай з пластику), яка ламається при попаданні твердих частин або при підвищенні температури двигуна вище від допустимого значення. Автоматичний переривач ланцюга – це засіб захисту двигуна в деяких моделях електром'ясорубок від перегрівання і перевантаження (наприклад, потрапляння кістки). При нормальному процесі роботи вбудовані всередину дві біметалеві пластини перебувають у замкненому стані. Надмірний потік електрики змушує їх розімкнуться. Після вимкнення приладу переривач ланцюга автоматично повертається у вихідне положення – можна продовжити роботу.

Насадки

Крім свого прямого призначення деякі з цього класу пристроїв мають цілу низку додаткових можливостей, наприклад, оснащені спеціальними насадками для приготування ковбас, соків, овочевих нарізок або пюре. Насадка «кеббе» – оригінальна насадка, за допомогою якої можна отримати порожнисті трубочки. У результаті виходить щось на кшталт «фаршированих сосисок». За допомогою насадки для ковбасок можна легко приготувати домашні ковбаски: натуральна оболонка кріпиться на цю насадку, насадка – на шнек, і Вам залишається тільки контролювати процес наповнення майбутньої ковбаски фаршем. Соковитискачі для цитрусових є також досить поширеною опцією. Овочерізки, шатківниці та терки мають вигляд циліндрів (барабанів) з отворами. Залежно від форми отворів можна отримати скибочки, або стружку різного розміру. Швидкість нарізання досить велика, і в цьому електрична м’ясорубка не поступиться кухонному комбайнові. Насадка для печива призначена для отримання різних фігурних ковбасок з тіста, які згодом (або у процесі роботи приладу) розрізають ножем на окремі тістечка. Диски для макаронів, спагеті та домашньої локшини зустрічаються нечасто, і, напевно, цікаві тільки тим, хто регулярно частує своїх домашніх макаронними виробами. Форми для котлет дозволяють сформувати з готового фаршу котлетки однакової величини.

Зберігання та зручність експлуатації

Складаний корпус дозволяє зменшити габарити м’ясорубки до мінімальних розмірів у неробочому стані. Це спрощує її зберігання при дефіциті вільного простору на кухні. Заглибини в корпусі м’ясорубки для зберігання насадок і мережевого шнура підвищують зручність користування. Ряд м’ясорубок має по 2 відділення: для зберігання насадок і мережевого шнура. Є моделі з 1 відділенням для зберігання тільки насадок, або для зберігання тільки мережевого шнура. Більш зручними є м’ясорубки з довгим електричним шнуром і намотувальним пристроєм у заглибині збоку або ззаду корпусу. Змотувальний барабан дозволяє витягувати шнур на потрібну для Вас довжину. Короткий шнур і намотувальний пристрій під корпусом менш зручні. В цьому випадку Вам доведеться перевертати м’ясорубку, щоб вкласти шнур. Розташування вихідного отвору повинно вільне встановлення посуду, яким , яким Ви користуєтесь для приготування фаршу. На різних моделях м’ясорубок висота до вихідного отвору становить від 11 до 15 см. Переважають м’ясорубки з більш високим розташуванням вихідного отвору. У м’ясорубках зі складаним корпусом вихідний отвір розташовано вище, ніж в аналогах з нерозбірним корпусом. Істотне зниження трудомісткості обслуговування забезпечує можливість мити деталі в посудомийній машині. Це має бути зазначено в інструкції з експлуатації. При відсутності дозволу виробника мити деталі м’ясорубки в посудомийній машині не можна. У випадках порушення заборони та поломки деталей гарантійні зобов’язання скасовуються, і ремонт м’ясорубки Ви будете оплачувати зі своєї кишені.

Шум

Шум, що створюється під час роботи м’ясорубки, залежить від її потужності. Чим вища потужність, тим більше шуму. Середня величина шуму близько 70 дБ (децибел), а допустима за санітарними нормативами 80 дБ. З підвищеним шумом можна миритися, оскільки м’ясорубки, як правило, працюють безперервно не більше 15 хвилин.

Вдалого вибору!Джерело: www.5ok.com.ua

Попередні публікації: